Основните проблеми пред икономиката на Италия

Основните проблеми пред икономиката на Италия

Основните проблеми пред икономиката на Италия

Новото италианско правителство, сформирано от социалдемократите и антисистемното Движение "Пет звезди", ще трябва да се справи с трудна икономическа конюнктура. Ето основните предизвикателства, които го очакват:

Вял икономически растеж

Третата икономика в еврозоната не се представя добре. След техническа рецесия през второто тримесечие на 2018 година (спад с 0,1 на сто през последните две тримесечия), Италия отчете нулев растеж през първите шест месеца на тази година.

За цялата 2019-а Европейската комисия и Международният валутен фонд очакват растеж от едва 0,1 на сто, а правителството залага на увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,2 на сто. Някои експерти обаче са още по-песимистично настроени и прогнозират, че Италия би могла отново да изпадне в рецесия.

Италианската икономика е засегната от забавянето в цяла Европа, от напрежението в търговските отношения между Пекин и Вашингтон, но и от предпазливостта на компаниите, които инвестират по-малко, обезпокоени едновременно от развитието на събитията в световен мащаб и от политическата нестабилност.

Безработица и бедност

Макар безработицата да се понижи в началото на годината, тя продължава да засяга 9,7 на сто от активното през юни спрямо 7,5 на сто средно в еврозоната и е много далече от 3,4 на сто, отчитани в Холандия или пък от 5-те процента в Германия.

Сред младежите ситуация е още по-обезпокоителна. Близо 28 на сто от италианците на възраст между 15 и 24 години, които искат да работят, не могат да се включат в трудовия пазар, а това двойно повече спрямо средния показател за Европа от 15,4 на сто.

Пет милиона италианци живеят в абсолютна бедност, а това са 8,4 на сто от населението. Разликата в жизненият стандарт между севера и юга на страната е огромна. В бедния юг 10 процента от домакинствата са в такова положение, докато в северната част техният дял е 5,8 на сто.

Освен да се бори срещу безработицата новото правителство ще трябва да се опита да придаде нова динамика на юга, който се обезлюдява поради липса на заетост и инфраструктура (пътища, училища, комунални услуги).

Колосален дълг

Уравнението се усложнява от колосалния външен дълг на Италия, който възлиза на 2,3 трилиона евро, представлява 132 на сто от БВП и се нарежда след гръцкия.

Брюксел непрекъснато оказва натиск върху Рим да намали бюджетния си дефицит и това доведе на няколко пъти до изостряне на отношенията между ЕК и популистката коалиция, която управляваше досега страната.

 

Франс прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ