Отличиха най-добрите учебни компании и стартъпи на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди 2021“

„Изгряващи звезди 2021” успя да събере ученици, студенти, преподаватели, докторанти, доценти и професори, мениджъри и предприемачи, които заедно отбелязаха постиженията на най-отличилите се учебни компании и стартъпи от цяла България. Тази година над 1000 ученика от страната преминаха курс по предприемачество в училище и разработиха свои учебни компани, а кандидатите да създадат свой стартъп в преакселератора BEYOND, бяха над 400. Чрез тези два формата, JA Bulgaria осъществява най-мащабното обучение в страната ни, с което изгражда предприемаческо мислене, поведение и умения за релизиране на устойчиви бизнес идеи и начинания в реална среда.

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, поздрави участниците във форума и благодари на Милена Стойчева и екипа на JA Bulgaria за цялостния принос на организацията за развитие на предприемаческото образование в България.

“Днешните времена се оказаха изключително динамични. Тези добри практики, тези добри навици, които имахме години наред се оказаха недостатъчни, за да бъдем на висотата на изискванията с промените, които се случват около нас, за да бъдем пълноценни за другите и себе си в тази променлива среда. Тук е и изключителната роля на JA Bulgaria – една организация, която аз познавам от много години и с която сме работили заедно и вече над десет години работи именно в тази насока, да създава нови практики и платформи, за да предоставя възможност за тяхното разпространение както в страната, така и извън пределите ѝ. Затова поздравявам организацията и г-жа Милена Стойчева, с която лично сме работили в някои от предишните етапи на развитието на организацията, защото тя и нейният екип се превърнаха в двигатели на промените. Те успяха да направят така, че в училищното образование да бъдат включени съответните предмети и учебни планове. Бих добавил, че г-жа Стойчева се превърна в символ на тази промяна и пожелавам да работим години напред, защото това е полезно за страната ни“, сподели Проф. Денков.

Проф. Николай Денков и г-жа Милена Стойчева връчиха отличията за Предприемчиво училище на Република България на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Хасково, със специална благодарност към г-н Деян Янев и г-жа Дарина Влайкова. Отличието за „Предприемчива професионална гимназия на Република България“ за учебната 2020-2021 г. бе връчена на Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, гр. Варна. Г-жа Милена Стойчева благодари за споделената визия за развитието на предприемаческата компетентност в България и дългосрочното партньорство в средното и висшето образование и си пожела в партньорство с институциите, организацията да продължи да създава добри практики и модели, приложими и на европейско ниво.

За „Учебна компания на годината“ бе отличена КафеЕко, които предлагат иновация в отоплението – екологичен продукт, създаден от отпадъците, които ежедневно изхвърляме. Изпълнителният директор на европейската мрежа на JA – Салваторе Нигро ги поздрави лично и им пожела достойно участие на европейското състезание след по-малко от месец. На второ място се класираха „Bionic Givers” (биопестициди на базата на билкови масла и минерална сяра), следвани от „Веселите червейчета“ (домашен компостер с червени калифорнийски червеи, изработен от рециклирани материали).

Специалната награда за „Социални иноватори“ на NN България отиде при учебна компания „Тедър“ (образователни играчки за деца със затруднения, създадени от рециклирани материали), а наградата Hi-Tech от Виваком бе присъдена на учебна компания „Ko&CO Industries” (дезинфекциращ/почистващ въздуха озонатор).

Г-жа Станислава Танева, управляващ директор и директор „Корпоративно банкиране“, Ситибанк България, обяви и победителя за най-добър стартъп на годината – „Wasteful“. Те създават павета от пластмаса и индустриален отпадък, като по този начин не само намаляват замърсяването, но и произвеждат продукт, който е по-лек, по-евтин и по-устойчив.

За трета поредна година JA Bulgaria си партнира и с EIT Raw Materials за изграждането на познания за кръгова икономика и предприемачество сред младежите. В поздрава си към учебната компания, отличена в категорията „Кръгова икономика и устойчивост“ – Bio Foam, г-н Бернд Шефър, изпълнителен директор на EIT „Суровини“, приветства и всички участници. „Ние подкрепяме JA Bulgaria и сме благодарни за усилията, които полагате в изграждането на основата за устойчиво общество, заредено с предприемачески умения. Вашият принос на европейско ниво ни дава шанс да изградим бъдещето ни заедно, като поставяме на преден план зелената икономика и правилното приложение на възобновяемите природни енергийни източници. Общо в нашите програми вече са взели участие над 200,000 ученици и сме благодарни на всички вас за вашата усърдност, откритост и силни творчески решения. Ще се радваме да видим как се развивате и след образователните програми за предприемачи. Приветствам и вашия стремеж да поемете активна роля и отговорност в създаването на по-добри и по-умни решения, които да изградят бъдещето ни.“

Еврокомисар Мария Габриел също сподели своята подкрепа към младежкия форум „Изгряващи звезди“ с благодарност към JA Bulgaria за продължаването на традицията да организира емблематичната програма по предприемачество „Учебна компания“ и преакселератора Beyond, както и за възможностите, които дават на стотици български ученици и студенти, учители и преподаватели.

„Бъдещето принадлежи на новите технологии, стартъпите и иновативните млади хора. Развитието на тези технологии трябва да бъде заради ползите за хората от тях. Това е нашият европейски подход – той свързва предприемачеството с образованието. Насърчава ангажираността на учениците и студентите спрямо предизвикателствата в реалния живот. Насърчава ги да мислят и да действат, за да вземат решения и търсят резултати. Стремим се да създадем по-силна, иновационна екосистема в Европа, която ще разчита на солидна мрежа от университети и научноизследователски центрове, способни  да превърнат научните знания в конкретни действия. Тя следва също така да осигурява по-лесен достъп до финансиране и да насърчава партньорствата в иновационната общност. Ето защо е необходимо висшето образование да бъде по-добре свързано с бизнеса. Участието на индустрията ще допринесе за свързването на теорията и практиката, науката и крайния продукт и това ни отвежда към Европейския институт за иновации и технологии. Много е важно да инвестираме в цифрови умения. С новия план за действия в областта на дигиталното образование отговаряме на призива за предоставяне на цифрови умения – както основни, така и за напреднали. Предложих създаването на Европейско иновационно пространство в тясно сътрудничество с организации като Джуниър Ачийвмънт, бизнеса, образователните институции и преди всичко младите ни таланти. Скъпи ученици и студенти, всички разчитаме на вас! На творчеството и предприемачеството ви, за да посрещнем предизвикателствата на нашето време. Бъдете дръзки, с нови идеи, не се страхувайте от трудностите, а ги превръщайте в опит и успехи!“, каза Мария Габриел.

Пълното класиране на компаниите победители в тазгодишното издание можете да видите на сайта на „Изгряващи звезди 2021.“

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ