520 хил. души вече притежават 11% от световното богатство

520 хил. души вече притежават 11% от световното богатство

520 хил. души вече притежават 11% от световното богатство

Делът на богатството, притежавано от милиардерите, е нараснал до рекордни нива по време на пандемията, става ясно от проучване, цитирано от Ройтерс.

Последното издание на „Доклада за световното неравенство“, изготвян от базираната в Парижкото училище по икономика World Inequality Lab с участието на известни икономисти като Тома Пикети, установява, че през тази година милиардерите притежават общо 3,5% от световното богатство на домакинствата. За сравнение, при старта на пандемията в началото на 2020 г. този процент е бил 2.

„Кризата с коронавируса изостри неравенствата между много богатите и останалата част на населението“, казва професорът от Парижкото училище по икономика и съдиректор на WIL Лукас Шансел.

По думите му богатите икономики са използвали мащабна фискална подкрепа, за да смекчат рязкото нарастване на бедността, наблюдавано на други места.

Докладът е изготвен на база различни специализирани изследвания и данни, които са обществено достояние, като неговият предговор е написан от двама от тримата носители на Нобеловата награда за икономика от 2019 г. - Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло, които получиха приза за „за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност“.

„Тъй като богатството е основен източник на бъдещ икономически напредък, а все повече и на власт и влияние, това развитие предвещава допълнително нарастване на неравенството“, пишат те за ситуацията по света, определяйки я като „екстремна концентрация на икономическа власт в ръцете на много малко малцинство от супер богати“.

Според новия доклад групата от 520 хил. души, които представляват 0,01% от най-богатите хора на планетата, вече притежават 11% от глобалното богатство – ръст с 1% спрямо предходната година.

За да сте част от най-богатите 0,01% домакинството ви трябва да има богатство от поне 16,7 млн. евро, коригирано на база паритет на покупателната способност между валутите.

,Този ръст бе усилен от пандемията от COVID-19. Всъщност, 2020 г. е отчетено най-голямото повишение на дела на милиардерите от общото световно богатство“ се посочва в доклада.

Най-богатите 10% от населението вече притежават 52% от световните доходи и 76% от богатството. Средностатистическият представител на най-богатите 10% печели по 87 200 евро на година.

Същевременно с това през 2020 г. повече от 100 млн. души са изпаднали в крайна бедност.

Според прочуването бедността е нараснала най-много в страните с по-слаби социални програми, докато мащабната държавна помощ в САЩ и Европа е ограничила негативното влияние върху хората с по-ниски доходи на тези места.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги