Кризата ще учетвори бюджетния дефицит на САЩ до рекордните 3,7 трлн. долара

Кризата ще учетвори бюджетния дефицит на САЩ до рекордните 3,7 трлн. долара

Кризата ще учетвори бюджетния дефицит на САЩ до рекордните 3,7 трлн. долара

Бюджетният дефицит на САЩ ще достигне рекордните 3,7 трлн. долара през фискалната 2020 г. заради разходите за подкрепа на икономиката в условията на пандемия. Това сочат прогнозите на от Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office, CBO), цитирани от Ройтерс.

От CBO очакват американската икономика да се свие през второто тримесечие с близо 40% годишна база и 12% спрямо периода януари-март. Служба прогнозира икономическо възстановяване през втората половина на годината.

Очакванията за безработицата са тя да се закотви на ниво от около 16% и да остане на  двуцифрено равнище през 2021 г.

„Ако действащите в момента закони, които отговаря за регулирането на разходите и приходите, останат непроменени и правителството не приеме допълнително финансиране, федералният дефицит ще се учетвори до близо 3,7 трилиона долара за фискалната 2020 г. и до 2,1 трилиона през следващата година“, казват от CBO, които през март прогнозираха март федерален дефицит от малко над 1 трлн. долара.

От службата очакват федералният дълг на САЩ да достигне 101% от БВП към 30 септември, когато приключва фискалната 2020 г., и да нарасне до 108% от БВП през фискалната 2021 г.

CBO прогнозира реалният брутен вътрешен продукт на САЩ да се свие с 5,6% през 2020 г. и да нарасне с 2,8% през 2021 г. Дори при този ръст обаче икономическата активност на Съединените щати през 2021 г. ще бъде с 6,7% под нивото, прогнозирано от CBO през януари.

Някои анализатори обаче са още по-песимистични в прогнозите си. Уилям Хогланд, старши вицепрезидент на мозъчния тръст Bipartisan Policy Center, смята че федералният дефицит на САЩ ще надмине 4 трилиона долара, отчитайки вероятността законодателите да приемат нови мерки за стимулиране на икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ