Пазарите в очакване. На ход е Фед

Пазарите в очакване. На ход е Фед

Пазарите в очакване. На ход е Фед

Федералният резерв на САЩ вероятно ще обяви днес понижение на водещите си лихви с 0,25 процентни пункта след края на двудневното си заседание, информира ДПА.

От седмици се спекулира за вероятността да бъде взето такова решение, след като в средата на юли ръководителят на централната банка Джероум Пауел направи подобен намек на изслушване пред Конгреса.

Ако Фед понижи водещата си лихва с 0,25 процента, както се очаква, референтните стойности ще бъдат понижени до 2-2,25 процента. Те бяха на това ниво преди вдигането на лихвите през декември миналата година.

Решението ще представлява и промяна в курса на централната банка, след като през декември тя прогнозира, че през 2019 г. могат да се очакват поне две увеличения на водещите лихви.

Увеличението през декември бе четвъртото за 2018 година.

Президентът Доналд Тръмп критикува централната банка за повишаването на показателите и многократно заяви, че това се прави твърде бързо и може да подтисне икономическия растеж.

След обявяването на решението се очаква Пауел да даде пресконференция, на която да обясни основанията за него и да обсъди евентуалните бъдещи действия на институцията предвид напрежението в търговията и рисковете за растежа в Европа и други части на света.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ