Китай спира вноса на селскостопанска продукция от САЩ

Китай спира вноса на селскостопанска продукция от САЩ

Китайското правителство се разпореди държавните компании да прекратят вноса на американска селскостопанска продукция на фона на новата ескалация на търговската война със САЩ. Това съобщи днес агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС, позовавайки се на източници.

По данни на агенцията китайските селскостопански компании вече са изпълнили това нареждане и сега очакват резултатите от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че страната му ще въведе от 1 септември нови мита от 10 процента върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Тръмп изтъкна като една от причините за този ход, че Китай не е изпълнил обещанието си да увеличи закупуването на американска селскостопанска продукция, припомня БТА.

Китай и САЩ преговарят за уреждане на търговските спорове помежду си от няколко месеца. През първата половина на май в американската столица се проведе 11-ият кръг от преговорите, след което те бяха прекратени. На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита от 10 до 25 процента за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. В началото на юни китайското правителство предприе ответни мерки за над 5000 американски стоки за 60 милиарда долара.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ