PepsiCo купува израелска компания за 3,2 млрд. долара

PepsiCo купува израелска компания за  3,2 млрд. долара

PepsiCo купува израелска компания за 3,2 млрд. долара

Американската компания ПепсиКо (PepsiCo) обяви днес, че придобива израелската СодаСтрийм (SodaStream), която произвежда машини за домашна газирана вода , предаде ДПА. Сделката е за 3,2 млрд. долара, които ще бъдат платени в брой. ПепсиКо купува всички акции в обръщение на СодаСтрийм за 144 долара на акция.

Очаква се покупката да бъде приключена до януари 2019 година. Тя е смятана за голям успех за СодаСтрийм, която преди беше бойкотирана за това, че има завод в окупирания от Израел Западен бряг.

ПепсиКо и СодаСтрийм си пасват отлично, посочи главната изпълнителна директорка на ПепсиКо Индра Нуйи, като допълни, че СодаСтрийм прави страхотни на вкус напитки, а същевременно намалява генерираните отпадъци.

СодаСтрийм бе подложена на ожесточена международна кампания от Движение "Бойкот, лишаване от права, санкции" (на англ. Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) - пропалестинска група, която призовава за културен и икономически бойкот на Израел в името на правата на палестинците. Израел обвинява движението в антисемитизъм и опит за премахване на еврейското мнозинство в държавата като се насърчава завръщането на палестински бежанци.

През 2014 година СодаСтрийм, обяви, че затваря завода си на Западния бряг и се мести в южен Израел по финансови причини.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ