Пфайзър купува производител на онколекарства за $14 млрд.

Пфайзър купува производител на онколекарства за $14 млрд.

Пфайзър купува производител на онколекарства за $14 млрд.

Фармацевтичният гигант Пфайзър (Pfizer) обяви, че ще придобие американския производител на лекарства срещу рак Медивейшън (Medivation) за 14 милиарда долара, съобщи Си Ен Би Си.

В търговията преди официалното откриване акциите на Медивейшън скочиха с 19 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Съветите на двете компании единодушно са одобрили сливането. Пфайзър отбелязва, че сделката ще изведе компанията до водеща позиция при онкологичните лекарства.

Предложеното придобиване на Медивейшън се очаква незабавно за ускори растежа на приходите и да увеличи потенциала за растеж на Пфайзър, посочи в прессъобщение главният изпълнителен директор на Пфайзър Иън Риид.

Пфайзър ще плати 81,50 долара за акция на Медивейшън, отбелязва Асошиейтед прес. В петък цената на акциите на Медивейшън при закриване на търговията в Ню Йорк бе 67,16 долара.

През април френската Санофи (Sanofi) предложи 52,50 долара за акция на Медивейшън, припомня Ройтерс.

Агенцията информира по-рано, че Пфайзър, Санофи, Мерк енд Ко (Merck & Co Inc), Селджен (Celgene Corp) и Джилийд сайънсис (Gilead Sciences Inc) са изразили интерес за придобиване на Медивейшън .

Силният интерес за купуването на компанията от Сан Франциско показва как търсенето на нови лекарства срещу рак, които могат евентуално да увеличат с години живота на пациентите, би могло да привлече и милиарди долари приходи за компаниите, които ги притежават.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ