Официално: Philip Morris International придобива британска фармацевтична компания за 1.2 милиарда долара

Официално: Philip Morris International придобива британска фармацевтична компания за 1.2 милиарда долара

Официално: Philip Morris International придобива британска фармацевтична компания за 1.2 милиарда долара

Филип Морис Интернешънъл обяви официално, че е постигнато споразумение с управителния съвет на Vectura Group plc относно условията на препоръчителната оферта за придобиване на Vectura, на стойност от 852 милиона британски лири (около 1.2 милиарда щатски долара). Придобиването ще ускори изпълнението на стратегията на ФМИ за разширяване на дейността на компанията отвъд никотиновите продукти и ще подобри способностите ѝ за разработване на продукти в областта на продукти за инхалиране с терапевтичен ефект.

Vectura е доставчик на иновативни решения за продукти за инхалиране. Компанията работи с одобрени продукти на различни партньори от фармацевтичната индустрия по света, и има богато портфолио от партньорства, свързани с лекарства, намиращи се в процес на клинична разработка. През 2020 г. Vectura генерира нетни приходи от 191 милиона британски лири (около 245 милиона щатски долара). Стойността на сделката представлява умножаване с поне 14 пъти на EBITDA (приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) на Vectura.

[[{"fid":"376905","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2161,"width":3000,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Яцек Олчак 

„В Стратегията на ФМИ за разширяване на дейността отвъд никотиновите продукти, обявена през февруари, е залегнала ясната амбиция да използваме своите експертни познания в областта на инхалацията и аерозолите в прилежащи сфери, включително прием на продукти за инхалиране, като целта е да достигнем поне 1 милиард долара нетни приходи до 2025 г.“, каза Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на ФМИ. „Придобиването на Vectura, което идва след обявеното споразумение за придобиване на Fertin Pharma, ще ни постави в позиция да ускорим този процес, като подобрим способностите си в областта на иновативните продуктови формули за орален прием и прием чрез инхалиране, така че да осигурим дългосрочен растеж и постъпления“, допълва Олчак.

С придобиването на Vectura ФМИ ще получи достъп до диференциална патентована технология и експертни знания в разработката на фармацевтични продукти, за да може да осигури широка гама от комплексни продукти за инхалиране с терапевтичен ефект. Компанията ще прибави към портфолиото си допълващи технологии, висококачествена инфраструктура и задълбочено ноу-хау за инхалационните формули, дизайна на устройствата, анализ, комбиниране на лекарства/устройства и процеси и системи за управление във фармацията, както и опитен управленски екип, който разчита на над 200 учени в областта на лекарствените формули, устройствата, инхалацията, както и екипи по регулаторни въпроси и клинично производство, които ще помогнат на компанията да ускори развитието на своите операции в сферата на здравеопазването и здравословния начин на живот.

„Пазарът на продукти за инхалиране с терапевтичен ефект е голям и расте бързо, като има значителен потенциал за разширяване към нови области на приложение. ФМИ разчита на науката и разполага с финансовите ресурси, които ще позволят на квалифицирания екип на Vectura да изпълни една амбициозна дългосрочна визия. Заедно ФМИ и Vectura могат да бъдат лидери в тази глобална категория и да предложат ползи за пациентите, потребителите и здравето на цялото общество“, подчерта Яцек Олчак.

„Много сме щастливи от обявлението и от перспективата Vectura да се присъедини към семейството на ФМИ като автономно бизнес звено, което ще бъде гръбнакът на нашия бизнес в областта на продуктите за инхалиране с терапевтичен ефект, несвързани с никотин“, каза Хорхе Инсуасти, главен директор в ресор природни науки. „Предлаганото придобиване ще ускори значително нашата развойна дейност. ФМИ и Vectura ще имат възможност заедно да осъществят разработката и търговската реализация на иновативни комбинации от инхалационни лекарства и устройства“, допълва Инсуасти.

ФМИ ще финансира сделката с налични средства и очакването е тя да бъде приключена през втората половина на 2021 г., след одобрение от съответните регулаторни органи.

Заедно с вече обявеното споразумение за придобиване на Fertin Pharma, ФМИ ще разполага с обширно портфолио от развойни способности, обхващащи иновативни продуктови формули за орален и инхалационен прием, така че да осъществи своите амбиции за разширяване отвъд никотиновите изделия в съответствие със своите ключови приоритети за устойчиво развитие.

ФМИ вярва, че заедно компаниите могат да разработят набор от собствени продукти в широк кръг от сектори в категориите на лекарствата, отпускани със и без рецепта, който ще допълни бизнеса на Vectura като организация-подизпълнител за разработка и производство на фармацевтични продукти (CDMO) и ще е в услуга на съществуващата клиентска база на компанията. ФМИ смята също така, че технологиите за аеролизация, несвързани с никотина, и развойните проекти на компанията ще осигурят повече предвидимост, стабилност и сигурност за бъдещето на Vectura.

През февруари тази година ФМИ обяви своята цел над 50 процента от общите нетни приходи на компанията да са от бездимни изделия до 2025 г. ФМИ също така обяви целта си да генерира поне 1 милиард щатски долара от нетните си приходи до 2025 г. от продукти, несвързани с никотин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ