Полша може отново да се размине с рецесията

Полша може отново да се размине с рецесията

Полша може отново да се размине с рецесията

Полската икономика може да избегне навлизането в рецесия през 2020 г. и ще продължи да расте през следващата година. Това заяви полският вицепремиер Ядвига Емилевич, цитиран от Блумбърг.

Тази прогноза дава по-оптимистична перспектива пред най-голямата страна от източния фланг на ЕС, отколкото очакваното от блока свиване на полската икономика с 4,3% през тази година. Полша бе единствената страна членка на ЕС, която успя да отчете растеж по време на световната финансова криза, като очакванията и днес са тя да се представи по-добре от останалите страни на континента, макар че предприе сходни мерки за социално дистанциране като останалите държави от Съюза.

„Може да избегнем рецесията тази година. Не сме затваряли индустрията си по време на икономическия блокаж и имаме буфер на пазара на труда“, зяави Емилевич в интервю за радио RMF. „Целта ни за следващата година е растеж от 4%“, добави той.

Докато редица страни в Европа започват постепенно да отслабват ограничителните мерки, Полша отново отвори вратите на своите молове, въпреки че ресторантите в тях остават затворени, а борят на клиентите е ограничен.

„Продажбите в моловете са на около 70% от нивата преди пандемията, но отварянето на училищата преди лятната ваканция ще бъде трудно“, казва още вицепремиерът.

По неговите думи нивото на безработица в страната ще остане под контрол благодарение на отворените близо 1 млн. работни места, след като украинците, работещи в страната, се върнаха в родината си заради пандемията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ