Производството на вино се отърсва от шока, довел до 60-годишен минимум

Производството на вино се отърсва от шока, довел до 60-годишен минимум

Световното производство на вино се е увеличило до близо рекорден максимум през 2018 година, възстановявайки се бързо от слабата реколта през предходната година, въпреки че потреблението не е нараснало. Това съобщи днес Международната организация по лозата и виното (OIV), цитирана от Ройтерс.

След 60-годишен минимум през 2017 година, когато производството пострада от екстремното време в Европа, включително суша и бури, световната продукция се е увеличила със 17% през миналата година до 292,3 милиона хекотлитра, съобщи организацията.

Растежът е задвижван от значителното увеличение на производството в Италия, Франция и Испания - три от най-големите световни производители. Всички те са отчели продукция, която е с поне 13% над петгодишните средни стойности.

Световната консумация на вино не е нараснала през миналата година, най-вече заради икономическото забавяне в Китай и несигурността около Брекзит, според оценката на Международната организация по лозата и виното, съобщи Франс прес.

Миналата година в света са консумирани около 246 милиона хектолитра вино спрямо 246,7 милиона хектолитра през предходната година, обяви организацията, чиято централа е в Париж.

Световната консумация на вино "изглежда бележи пауза в растежа си най-вече заради спадналото потребление в Китай и Обединеното кралство", според Международната организация по лозата и виното.

През миналата година САЩ , водещият световен консуматор на вино от 2011 година, са продължили да регистрират увеличение на вътрешното търсене до 33 милиона хектолитра, което е увеличение с 1,1% спрямо 2017 година, предаде БТА. В Южна Америка потреблението се е понижило в една от големите страни производителки на вино като Аржентина (8,4 милиона хектолитра или -6,3 процента).

В Европа потреблението е останало почти стабилно във Франция (26,8 милиона хектолитра , -0,7 процента), в Италия (22,4 милиона хектолитра , -0,9 процента), Германия (19,7 милиона хектолитра, +1,3 процента) и в Испания (10,7 милиона хектолитра, +1,8 процента). Точно обратното потреблението в Португалия и Румъния се е увеличило съответно с 5,4 процента и 8,7 процента до 5,5 милиона хектолитра и 4,5 милиона хектолитра, докато Гърция е отбелязала спад от 8,7 процента до 2,1 милиона хектолитра.

Британците са изпили само 12,3 милиона хектолитра през 2018 година, което е с 3,1 процента по-малко спрямо 2017 година.

В Китай, където растежът се е забавил, потреблението през 2018 година "се е понижило с 6,6 процента спрямо 2017 година и е достигнало 18 милиона хектолитра", сочат данните на Международната организация по лозата и виното.

Испания си е останала водещият износител по обем през миналата година с 20,9 милиона хектолитра, което е 19,4 процента от световния пазар.

Франция се е наредила на първо място в света като износител по стойност с 9,3 милиарда евро оборот от износа (+2,8 процента).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ