Промишленото производство расте

Промишленото производство расте

Промишленото производство расте

Промишленото производство нараства през март с 2,3% в сравнение с февруари 2018 г. На годишна база се наблюдава ръст от 1,7 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2018 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,8%, в преработващата промишленост - с 1,4% и в добивната промишленост - с 0,2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хранителни продукти - със 7,1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6,9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5,9%.

Спад е регистриран при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,7%, производството на превозни средства, без автомобили - с 1,6%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,8% и в преработващата промишленост - с 0,7%, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 8,7%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 52,4%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,1%, производството на електрически съоръжения - с 10,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9,6%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 22%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 13,2%, производството на облекло - с 8,4%, производството на основни метали - с 5,6%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ