Промишленото производство в Германия отбеляза спад през декември

Промишленото производство в Германия отбеляза спад през декември

Промишленото производство в Германия отбеляза спад през декември

Промишленото производство на Германия отбеляза спад с 0,3% през декември на месечна база. Огласените данни са след сезонно изглаждане, уточняват от Федералната статистическа служба. Намалението е на фона на ръста от 0,3% през предходния месец на миналата година и се дължи на свиването в производството на потребителски стоки, на спада в енергетиката и строителството, съобщава FocusEconomics.

На годишна база германската промишленост отчита намаление с 4,1% през декември спрямо спад от 2,2 на сто, отбелязан през ноември 2021 г. Средното годишно производство се е повишило до 3,8% през декември (за сравнение през 2020 г. е регистрирано намаление от 8,2% на годишна база). Месец по рано то е нараснало с 3,5 на сто.

Въпреки данните на Федералната статистическа служба анализаторите са оптимисти.  „Производственият сектор регистрира увеличение от 1,2%, движен отново основно от автомобилната индустрия. Оптимистични са публикуваните доклади от Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) за производството на автомобили през януари. Така че сигналите за ръст на промишленото производство са умерено позитивни, поне докато проблемите във веригите за доставки не бъдат преодолени до няколко месеца. Тогава производството ще се увеличи значително", коментира д-р Ралф Солвин, старши икономист в Commerzbank. Неговият колега от ING Карстен Бжески е също толкова оптимистичен. Той обяснява ситуацията със следната метафора: „Представете си една стъклената бутилка с кетчуп, която разклащате, но без резултат, докато съдържанието и не се излива изведнъж и храната ви потъва в кетчуп. Под повърхността на данните, бутилката е започнала да капе.”

След направено анкета от FocusEconomics, очакванията са промишленото производство да нарасне с 3,5% през 2022 г. През следващата година прогнозата за увеличение на индустрията е с 3,1 на сто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ