Първа стачка срещу McDonald's във Великобритания

Първа стачка срещу McDonald's във Великобритания

Първа стачка срещу McDonald's във Великобритания

За пръв път от стъпването си във Великобритания пред 1974 г. веригата за бързо хранене McDonald's е изправена пред стачка в Кеймбридж и Крейфорд, предава Франс прес.

Около 40 служители на ресторанта в Кеймбридж протестираха пред британския парламент в Уестминстър вчера.

Работещите за американската верига се оплакват от ниските заплати, липсата на сигурност на работните места и договорите, които не гарантират график на работното време и фиксирано възнаграждение.

Те настояват за заплащане от най-малко 10 британски паунда на час и по-голяма сигурност, включително за броя работни часове.

Отдавна работещите във веригите за бързо хранене като McDonald's са подложени на лоши условия на труд, драстично намаляване на отработните часове и дори на тормоз на работното място, заяви в лидерът на синдиката, подкрепящ протеста в Кеймбридж, Йън Хъдсън.

Протестът получи подкрепата на лейбъристите на Джереми Корбин, основната опозиционна партия в страната.

McDonald's от своя страна репликира, че в стачката участват незначителен брой протестиращи.

Веригата обяви през април, че дава възможност на служителите да сключват гъвкави трудови договори, по избор на мнозинството служители, или твърди договори с гарантиран минимум часове.

Говорител на компанията заяви, че през 2016 г. заплатите са вдигнати три пъти  и средната е нараснала с 15%. За американския гигант във Великобритания работят около 115 000 служители, включително във франчайзинговите му ресторанти. Притежава над 1200 заведения за бързо хранене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ