Регулатор в САЩ заведе дело срещу Amazon с искане да изтегли опасни продукти

Регулатор в САЩ заведе дело срещу Amazon с искане да изтегли опасни продукти

Регулатор в САЩ заведе дело срещу Amazon с искане да изтегли опасни продукти

Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ (CPSC) съобщи, че е завела дело срещу Amazon, за да принуди онлайн търговеца на дребно да изтегли от платформата си стотоци хиляди опасни продукти, предаде Ройтерс.

С 3 на 1 гласа Комисията е решила да подаде административна жалба срещу основаната от Джеф Безос в компания. В нея се посочва, че отговорността за изтегляне на продуктите, които носят сериозен риск от нараняване или дори смърт на потребителите е на базирания в Сиатъл гигант.

Сред въпросните продукти са 24 хил. детектора на въглероден оксид, които не могат да се изключат, както и близо 400 хил. сешоара, при които липсва необходимата защита срещу токов удар, както и множество детски спални дрехи, които са леснозапалими, посочват от CPSC.

„Трябва да открием начин да се справяме по ефективно с тези мащабни платформи, събиращи на едно място различни продавачи, и да защитаваме възможно най-добре американските потребители, които разчитат на тях“, твърди изпълняващият длъжността председател на CPSC Робърт Адлър.

Регулаторът отбеляза, че от Amazon са предприели действия срещу някои от тези опасни продукти, но те са били недостатъчни.

В изявление от Amazon посочват, че не е ясно защо CPSC е отхвърлила предложенията на компанията за разширяване на програмата за изтегляне, включително на продукти, които се продават от трети страни.

Компанията твърди, че е премахнала „по-голямата част“ от въпросните продукти от магазина си и че е предложила пълно възстановяване на средствата на клиентите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ