Русия може да глоби Apple заради нарушаване на антитръстовите закони

Русия може да глоби Apple заради нарушаване на антитръстовите закони

Русия може да глоби Apple заради нарушаване на антитръстовите закони

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) заведе дело срещу Apple поради забрана на разработчиците на приложения да информират клиентите за възможността да плащат за покупки извън AppStore. Това се казва в съобщение на антимонополния отдел, цитирано от ТАСС

„Apple не се съобрази с предупреждението, във връзка с което ФАС Русия образува дело за нарушаване на антимонополния закон срещу компанията. Ако се установи, че Apple е нарушила закона за защита на конкуренцията, може да бъде наложена глоба за оборот върху размера на приходите на пазара“, се казва в съобщението.

На 30 август ФАС издаде предупреждение до Apple поради злоупотреба с господстващото си положение на пазара след заявки от потребители на iOS устройства и разработчици на приложения, където имаше случаи, в които е възможно да се закупи продукт по-евтино на уебсайта на продавача, а след това да четете в приложение на iPhone или iPad, влизайки чрез вашия акаунт. Това се дължи на факта, че Apple предоставя комисионна от 15% до 30% за всяко плащане в App Store, докато потребителите на устройства не могат да бъдат информирани за възможността за покупки извън него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ