САЩ се готвят за федерална парализа с мащабни последици

САЩ се готвят за федерална парализа с мащабни последици

САЩ се готвят за федерална парализа с мащабни последици

Американската федерална държава може да се окаже частично парализирана от утре сутринта и стотици хиляди федерални служители да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск ако до довечера в полунощ Конгресът не успее да приеме временен бюджет, съобщи Франс прес.

Държавните служители, смятани за "несъществени", ще трябва да си останат у дома. Ето какви са били последиците при предишното спиране на дейността на администрацията (shutdown) през октомври 2013 година, довело до техническа безработица на около 850 000 федерални служители.

ОТБРАНА: В неплатен отпуск ще излязат половината от общо 742 000 цивилни служители на Пентагона - най-големият държавен работодател. Военните операции обаче ще продължат в нормален ритъм, но е възможно заплатите да се изплащат със закъснение, ако блокирането продължи през февруари.

ПАРКОВЕ И МУЗЕИ: Ще бъдат затворени всичките 368 национални паркове и музеи, включително големите музеи и зоологическата градина във Вашингтон. През 2013 година държавата понесе загуби от пропуснати приходи за 500 милиона долара, по данни на Белия дом.

ВИЗИ, ПАСПОРТИ: Ще се забави обработката на молби за визи и паспорти и тяхното издаване.

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ: Националните здравни институти и центрове за медицински изследвания ще спрат да приемат нови пациенти за експериментално лечение.

АДМИНИСТРАЦИИ: Персоналът на повечето федерални агенции ще бъде намален, което се очаква да предизвика закъснения при събирането и възстановяването на данъка върху доходите, разрешителни за пускане на пазара на медикаменти, държавните заеми за малките и средни предприятия, държавното застраховане на купувачите на недвижими имоти и молбите за грижи за бивши военни.

ВАШИНГТОН: Федералната столица, която се финансира пряко от Конгреса, ще спре събирането на отпадъците, почистването на улиците и ще затвори библиотеките. Държавните училища и общественият транспорт ще продължат да работят.

ИЗКЛЮЧЕНИЯ: Белият дом, Конгресът, правосъдието, полицията, въздушният транспорт и услугите, смятани за важни за безопасността и защитата на страната като цяло няма да бъдат засегнати. Ще продължи разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуалната руска намеса в предизборната кампания през 2016 година.

ИКОНОМИЧЕСКО ОТРАЖЕНИЕ: Белият дом оцени производствените загуби от спирането на правителствените дейности през 2013 година на между 2 и 6 милиарда долара

Снощи Камарата на представителите на САЩ прие мярка за временно финансиране, за да се избегне спиране на дейността на много федерални агенции.

Парламентаристите одобриха удължаване на финансирането с четири седмици, до 16 февруари, с 230 срещу 197 гласа.

Сенатът трябва на свой ред да се произнесе по въпроса днес преди полунощ, но там гласуването се очаква да бъде много оспорвано.

Републиканското мнозинство иска да бъде приет бюджет за 2018 година, в който се стимулират разходите за отбрана - предизборно обещание на Тръмп, според когото въоръжените сили са недостатъчно оборудвани след 16 години непрекъсната война.

Малцинството на демократите обаче иска в замяна да се реши съдбата на 690 000 "дриймъри" - младежи,пристигнали незаконно в САЩ, когато са били деца. В бъдеще те са застрашени от експулсиране след прекратяването програмата ДАКА от времето на президента Барак Обама, която им даваше статут на временно пребиваващи. Демократите искат също така дългосрочно финансиране на общественото здравно осигуряване за бедните деца, застрашено от здравната реформа.

Републиканците като цяло са съгласни за легализиране на "дриймърите". Но Тръмп иска в замяна да се гласува отпускането на кредити за издигане на обещаната стена на границата с Мексико и премахването на лотарията със "зелени карти".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ