САЩ ще запазят митата върху вноса от Китай

САЩ ще запазят митата върху вноса от Китай

Засега САЩ ще запазят митата наложени върху вноса от Китай, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Това заяви пред Си Ен Би Си американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

„За момента запазваме митата, въведени от администрацията на Тръмп… ще направим оценка за това как да продължим занапред“, коментира Йелън, като добави, че Вашингтон очаква Пекин да се придържа към поетите ангажименти в посока на търговията.

На въпрос дали митата работят, Йелън отговори: „Ще видим.

Миналият месец от Белия дом заявиха, че направят преглед на всички мерки за националната сигурност, въведени от бившият президент Доналд Тръмп, включително първата фаза от търговското споразумение с Китай.

Сделката доведе до временна деескалация на напрежението между двете най-големи икономики в света, но според експерти тя е довела до загуба на 245 хил. работни места в САЩ.

От Китай обеща да купят допълнителни стоки и услуги от САЩ на стойност 200 млрд. долара в рамките на две години, но миналата година Пекин изостана с 42% от целта.

„В процес сме на оценяван на това какъв трябва да бъде подхода ни към Китай, но има редица въпрос, по които ние виждаме нелоялни практики“, коментира Йелън, визирайки трансферите на технологии и субсидиите за високотехнологичните индустрии.

„Искаме да сме сигурно, че се държим Китай отговорен за поетите от него задължения в тези области“, добави тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ