Саудитският престолонаследник е тайният купувач на "Спасителя на света"

Саудитският престолонаследник е тайният купувач на Спасителя на света

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман е тайнственият купувач на картината „Спасителя на света“, продадена за рекордните 450 млн. долара, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Инициалите му MBS са били използвани от посредника при покупката на шедьовъра Salvator mundi според сайта на бизнес всекидневника, който цитира доклад на американското разузнаване, силно интересуващо се от 32-годишния престолонаследник.

Синът на крал Салман укрепва постепенно властта си и символизира еволюцията на кралството от ултраконсервативно към по-голяма откритост.

Той се смята за основен автор на безпрецедентната чистка, представена като антикорупционна операция в началото на ноември в Саудитска Арабия, която засегна членове на кралското семейство и влиятелни бизнесмени.

Според всекидневника посредник на принца на търга в „Кристис“ е бил принц Бадер бен Абдула бен Мохамед бен Фархан ал Сауд, цитиран вчера от „Ню Йорк таймс“ като купувач.

Вчера Лувърът в Абу Даби, чисто новият музей, открит в началото на ноември, обяви, че шедьовърът ще бъде изложен там.

Новината се появи в момента, когато Обединените арабски емирства обявиха създаването на „Съвместен комитет за сътрудничество“ със Саудитска Арабия, различен от Съвета за сътрудничество на Персийския залив, чиято цел е да развива икономическото и военно партньорство между двете страни, отбелязва френският „Фигаро“.

През последните години в Залива само Катар беше сериозен играч на пазара на изкуство.

През юни Саудитска Арабия и трима от съюзниците й, включително ОАЕ, прекъснаха дипломатически отношения с Доха с обвинения, че подкрепя екстремистите и не се разграничава достатъчно от шиитски Иран, големия съперник на сунитска Саудитска Арабия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ