Shell се отказва от двойната си структура. Мести се от Хага в Лондон

Shell се отказва от двойната си структура. Мести се от Хага в Лондон

структура и системата на акции от два класа, която бе въведена от 2005 година, предаде Си Ен Би Си. Компанията ще премести централата си от Хага в Лондон, и ще премине от пазар с войни акции – тип A и B, ĸъм eдин тип активи.

Фирмата, на която от дълго време се налага да отговаря на чести въпроси на инвеститори за двойната си структура и която наскоро получи нареждане от нидерландски съд да промени предприеме мерки за по-съществено намаление на своите въглеродни емисии, смята да премахне от името си „Royal Dutch“, което е неразделна част от идентичността на компанията от 1907 г., и да стане стане Shell Plc.

Бpитaнcĸo-нидерландската компания от дълго време води спор с нидерландските власти относно закона за авансово удържане на 15-процентов данък върху дивидентите на компании с централи в страната – нещо, което Shell опита да избегне с двата класа акции. Във Великобритания няма подобна практика.

Този ход на Shell е поредният удар в отношенията на компанията с нидерландските власти, след като миналият месец най-големият пенсионен фонд в страната ABP съобщи, че ще премахне от портфейла си активите на Shell и всички други компании, свързани с изкопаемите горива.

В отговор на новината нидерландското правителство заяви, че е „неприятно изненадано“ от плановете на Shell да премести централата си от Хага в Лондон.

Акциите на Shell в Лондон, които ще продължат да се търгуват и в Амстердам и Ню Йорк в рамките на новата структура, поскъпнаха с 2% на борсата в британската столица след обявяването на новината.

„Настоящата сложна структура води до ограничения и може да не бъде устойчива в дългосрочен план“, заявиха от Shell.

За осъществяването на този ход са нужни поне 75% от гласовете на акционерите по време на извънpeднo cъбpaниe нa 10 декември.

Новината за консолидацията идва около месец, след като хедж фондът Тhіrd Роіnt на инвеститора активист Даниел Льоб  настоя петролния гигант да се раздели на две компании, за да привлича нови инвестиционни капитали и да прекрати текучеството на вложители, които се пренасочват към акции с екологична насоченост.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ