Шведски стартъп вече струва повече от Deutsche Bank

Шведски стартъп вече струва повече от Deutsche Bank

Шведски стартъп вече струва повече от Deutsche Bank

Шведският стартъп Klarna е привлякъл 1 млрд. долара в нов рунд за набиране на финансиране, предадоха международните агенции. По този начин компанията, чиято основна функция е да позволява на потребителите да купуват стоки на изплащане без оскъпяване, вече има оценка от 31 млрд. долара.

Това е близо три пъти повече в сравнение с предходната оценка на шведското дружество. Припомняме, че в средата на септември миналата година Klarna привлече от инвеститори кеш, възлизащ на 650 млн. долара, като по този начин нейната оценка достигна 10,6 млрд. долара и тя задмина по размери други основни европейски стартръп компании като Revolut и Checkout.

Нещо повече новата оценка вече поставя Klarna в групата на утвърдени финансови институции, като Barclays, Credit Suisse и дори е по-голяма от пазарната капитализация на системно значима банка, като германската Deutsche Bank, която се оценява на 21 млрд. долара.

Klarna съобщи, че в последния рунд финансиране са участвали както стари, така и нови инвеститори. Те вероятно са били заинтересовани да увеличат дела си в компанията поради информациите, че Klarna планира да направи първично публично предлагане по-късно тази година.

Шведската компания също така обяви, че 1% от събраните средства – тоест 10 млн. долара – ще бъдат насочени към нова обществено значима инициатива, която ще бъде обявена на 22 април – Световния ден на Земята.

Моделът на компанията е да предлага платформа за интегриране в онлайн магазини, чрез която потребителите могат платят стока на погасителни вноски, но без да дължат лихва. Печалбата за компанията идва от такса, платима от продавачите, които използват платформата, за да достигнат до повече клиенти или от наказателни лихви, в случай на забава на плащанията от страна на потребителите. Компанията има банков лиценз и е регулирана от централната банка на Швеция.

Klarna оперира в 17 държави и си партнира с 250 000 онлайн продавачи, като Ikea,H&M, Expedia Group, Samsung, Nike, AliExpress.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ