Георги Ангелов: Еврозоната ще ни спаси от следваща икономическа криза

Георги Ангелов: Еврозоната ще ни спаси от следваща икономическа криза

Георги Ангелов: Еврозоната ще ни спаси от следваща икономическа криза

Следващата икономическа криза може да е скоро, да е след пет или десет години, но трябва да сме готови за нея като влезем в Еврозоната. Това каза Георги Ангелов, главен икономист в "Отворено общество", на дискусия на тема "Предприемачество и икономически растеж", организирана от Българския икономически форум.

В предишната криза финансовите пазари ни приемаха като периферия, кредитирането и инвестициите спряха, а лихвите се вдигнаха "до небесата". В Еврозоната лихвите по време на кризата паднаха, а тук се вдигнаха, каза Георги Ангелов.

За да не сме периферия, трябва да влезем в Еврозоната. Който е извън ядрото, много рязко го наказват, както стана с Румъния и Унгария, посочи Георги Ангелов. В ядрото кризата продължи една година, а в периферията - пет години, допълни той.

България се намира в добре балансирана финансова ситуация. Преди кризата в страната имаше 60 процента ръст на кредитите, а сега има баланс на бюджета и на текущата сметка - тоест износът на стоки и услуги е по-голям от вноса. Въпросът е как да запазим тази ситуация за десет години, посочи още Георги Ангелов.

Друг проблем за българската икономика е липсата на работна ръка. Работодателите дори да се съгласят да плащат по-високи заплати, просто физически няма откъде да намерят достатъчно хора. Нужни са инвестиции в по-висока производителност на труда, ако искаш да удвоиш производството, посочи той.

Има страни в Европа, в които строителството расте и сега с 30 процента годишно, но то не носи дългосрочен ръст на икономиката. Това е еднократен ръст, който ще доведе до лоши кредити в банките. Инвестициите са добри само в умерени размери и трябва да носят ползи и растеж поне 20 - 30 години, посочи той. Аз се притеснявам от ситуация, в която банките с лека ръка дават кредити, каза Ангелов. Няма смисъл от инвестиции, създаващи 100 хиляди работни места в строителството за една - две години, а сред това с тези хора да се занимава социалната система. Трябва ни нов автомобилен завод, а не хиляди нови жилищни сгради, каза Ангелов.

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара посочи, че в страната има добър икономически ръст, макар и с леко забавяне през последните години. Публичните разходи у нас с ниска ефективност и отстъпват близо два пъти спрямо водещите страни в ЕС, каза Колев. Основен проблем пред нашата икономика е липсата на публични частни партньорства, посочи той. По думите му в България няма нито един значим инфраструктурен проект, който се прави през публично - частно партньорство. Само 8 процента от регистрите са свързани електронно и това бави работата на бизнеса, каза още Колев. Той предложи да се смени моделът на финансиране в образованието. Моделът, с който парите следват студента, не стимулира хората и училищата, твърди той.

Виктор Йоцов от Икономически институт на БАН посочи, че повече от 20 години всички показатели в макроикономиката в България са били добри, но остава усещането за неудволетвореност сред хората. Проблемът е, че сме на първо място по неравенство в ЕС, каза Йоцов. Неравенството обаче ограничава и растежа на икономиката, заяви той. С този ръст ще ни трябват 17 години да стигнем 75 процента от средното ниво на ЕС, каза Йоцов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ