Социалният министър: Имаме нужда от висококвалифицирани кадри

Социалният министър: Имаме нужда от висококвалифицирани кадри

Социалният министър: Имаме нужда от висококвалифицирани кадри

Пазарът на труда има остра нужда от висококвалифицирани кадри, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форума за студенти "Кариера 2018" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„Според проучванията най-голямо търсене има на инженерни кадри, кадри с техническа подготовка, IT специалисти, но се отчита и недостиг на хора, които обслужват клиенти, търговци, специалисти по човешки ресурси. Това са специалности по професионално направление икономика и затова ги споделям тук”, каза Бисер Петков.

По думите му безспорно пазарът на труда е наситен с икономисти, тъй като в последните години е имало интерес основно към завършване на икономически специалности и приемът в тях е бил завишен, но това не означава, че няма недостиг в някои от направленията.

„Инженерните специалности бяха подценени до известна степен, но и студентите, завършващи икономика, бизнес администрация и право, имат своята добра перспектива да си намерят работа по специалността”, отбеляза Бисер Петков.

Според него е важно младите хора да работят по специалността, защото част от дисбалансите на пазара на труда са свързани с това, че много от завършващите висше образование, са заети с работа, която изисква по-ниска квалификация.

Бисер Петков отчете, че България има сериозни резултати от прилагането на европейската младежка гаранция, като равнището на безработица сред младежите до 24 години е намаляло почти два пъти от 2013 година - от 28,4 на сто на 13,5 на сто, като младежката безработица е под средноевропейската. Благодарение на изпълнението на младежката гаранция в България близо 100 000 младежи до 25 години са започнали работа през последните четири години. Целта на младежката гаранция е всеки младеж, завършил своето образование или останал без работа, да получи предложение за качествена заетост до четири месеца.

Все още обаче има проблем с високото равнище на неактивните младежи - тези, които нито се образоват, нито работят, нито са регистрирани в Бюрата по труда, предаде БТА. Според министъра има проблем и със завършили висше образование младежи, които нямат желание да работят, което е неприемливо, защото инвестициите на родителите, на държавата и на обществото в образование, трябва да имат бърза възвръщаемост. Той допълни, че пълният курс на образование на един млад човек е между 30 и 40 хиляди лева в зависимост от специалността.

В отговор на въпрос има ли проблем с мотивацията на младежите, Бисер Петков заяви, че образованието не трябва да е самоцел, то трябва да цели качествена заетост, а мотивацията при всеки е различна - при едни доходи, при други - доходи и допълнителен мотивационен пакет от работодателя. Министърът отчете, че през последната година доходите в България се повишават с темпове по-високи от средноевропейските, но все още изостават и това е причина част от младите хора да напускат страната.

На репортерско запитване голяма част от младежите, посетили "Кариера 2018", отговориха, че не биха почнали работа със стартова заплата под 1000 лева, защото владеят по няколко чужди езика, имат и добро икономическо образование, освен това им трябват и пари за квартира. Те си представят първата работа основно в кол център.

Бисер Петков не се ангажира с прогноза за недостига на кадри в туризма през летния сезон и брой на чуждестранните работници, но припомни вече направените облекчения за наемане на работна ръка от трети страни. Единственият проблем, по който се търсят решения, съвместно от МТСП, Министерството на туризма и външно министерство, е че за издаването на виза D за дългосрочно пребиваване трябва да се напусне страната, за да се кандидатства за визата. Той допълни, че вече е направена среща между министрите Ангелкова и Захариева по темата и се надява скоро да има решение.

"Кариера УНСС 2018" се организира за втора поредна година. През 2017 г. повече от 6000 студенти са посетили форума и са се срещнали със специалисти от повече от 40 фирми. През тази година изложението отново ще даде възможност на студенти и млади специалисти, които търсят кариерно развитие, да се срещнат с компании от различни сектори и да открият своето ново работно място или стажантска програма. На изложението студентите, търсещи работа или стаж, ще могат да представят своите автобиографии на предпочитаните от тях компании, както и да имат кратки интервюта с техни представители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ