Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило от началото на пандемията

Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило от началото на пандемията

Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило от началото на пандемията

Пандемията от COVID-19 доведе до удвояване на състоянието на 10-те най-богати хора на планетата, става ясно от доклад на неправителствената организация Оксфам (Oxfam), цитиран от Би Би Си.

От Оксфам отбелязват, че в същото време повече хора са изпаднали в бедност, като липсата на  средства е допринесла за 21 хил. смъртни случи на ден.

Организацията обикновено публикува този си доклад преди началото на Световния икономически форум в Давос, който събира на едно място хиляди бизнес и политически лидери, знаменитости, икономисти и журналисти. За втора поредна година обаче събитието няма да се състои в швейцарския курорт и ще бъде само онлайн заради пандемията от коронавирус.

Тазседмичните дискусии ще включват пътят, по която ще се развие пандемията, справедливото разпространение на ваксини и енергийния преход.

„Това, което се случва, е извън всякакви граници. Почти всеки ден от пандемията в света се появява нов милиардер, докато 99% от световното население е в по-лошо положение заради блокадите и спада на международната търговия. В резултат повече от 160 млн. души са изпаднали в бедност“, коментира Дани Срискандараджа, изпълнителен директор на „Оксфам“. „Нещо е дълбоко сбъркано в нашата система“.

Според данните на Forbes, цитирани от Оксфам, десетте най-богати хора на планетата са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и семейството, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет.

Тяхното общо състояние е нараснал от 700 млрд. долара на 1,5 трлн. долара по врем на пандемията. Този ръст обаче не е равностоен при всички тях, като богатството на Мъск е нараснало с повече от 1000% процента, а това на Гейтс – със „скромните“ 30%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ