Стартират 24 нови проекта за иновации в българската икономика

Стартират 24 нови проекта за иновации в българската икономика

Стартират 24 нови проекта за иновации в българската икономика

Стартират 24 проекта за развитие и внедряване на иновации в българската икономика за общо 5,4 млн. лв. Договорите на бенефициентите по последната, 9 сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) бяха връчени днес от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на Агенцията за насърчване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков.

За последните осем сесии по този фонд са инвестирани над 48 млн. лв. в общо 455 иновативни проекти, значителна част от които не просто са реализирани, но и надградени, заяви Александър Манолев.

Тази година процедурата по фонда се проведе по изменени правила и завърши в много по-кратки срокове. Промени, свързани с подобряването на работата му ще има и догодина, набелязани най-вече на база обратна връзка от бенефициентите. С общи усилия трябва да се направят постъпки и за увеличаване на бюджета по този инструмент, защото доказа своята целесъобразност, коментира зам.министър Манолев

Основната цел на Националния иновационен фонд е насърчаване на научноизследователската и развойната дейност. Пряката цел на Фонда е да насърчи реализацията на научноизследователски развойни проекти и проекти за техническа осъществимост с цел усвояване на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги, насочени към засилване на икономическата ефективност, повишаване на иновативния потенциал и технологичното равнище на предприятията, увеличаване на частните инвестиции за тях, повишаване динамиката на иновационните процеси. Фондът цели да подобри пазарния резултат за предприятията и за обществото, изразен в по-добри цени за по-високо качество, увеличаване обема на производство, намаляване използването на ресурси и увеличаване на инвестициите в ефективни предприятия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ