Световната икономика може да не се възстанови напълно до края на следващата година

Световната икономика може да не се възстанови напълно до края на следващата година

Световната икономика може да не се възстанови напълно до края на следващата година

Глобалната икономическа активност, която понесе тежък удар в резултат от пандемията от коронавирус, може да не се възстанови напълно дори до края на 2021 г. Това заяви  главният икономист на МВФ Гита Гопинат, цитиран от Си Ен Би Си.

По-рано тази седмица МВФ представи прогнозата си за състоянието на световната икономика. Според тях глобалният брутен вътрешен продукт ще се свие с 3% през тази години и ще нарасне с 5,8% през следващата – резултат, които Гопинат определи като „частично възстановяване“.

„Прогнозираме ръст от 5,8% за 2021 г., но това е само частично възстановяване. Очакваме нивото на икономическа активност към края на следваща година да е под това, което прогнозираме преди кризата с коронавируса“, добавя тя.

Въпреки това, Гопинат отбеляза, че мерките за подпомагане на бизнеса и домакинствата, предприети от правителствата и централните банки по света, са били „бързи“ и „агресивни“.

„Смятам, че ако сравните сегашната ситуация с тази по времето на световната финансова криза, сегашната реакция беше много по-бърза и мащабна.“, заяви тя, като подчерта, че икономиките по света обявиха фискални стимули на обща стойност около 8 трл. долара.

По думите и обаче стимулите не са разпределени равномерно, тъй като около 7 трлн. от общата сума представляват мерки, предприети от страните от Г-20.

„Основната ни загриженост е че повечето развиващи се икономики имат по-малка фискална свобода на действие. Мисля, че те са в по-трудна ситуация“, добавя Гопинат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ