Световното потребление се е свило с 3,8 трлн. долара заради пандемията

Световното потребление се е свило с 3,8 трлн. долара заради пандемията

Световното потребление се е свило с 3,8 трлн. долара заради пандемията

Пандемията от коронавирус и мерките срещу разпространението на заразата са стрували 3,8 трилиона долара на световната икономика и са оставили без работа 147 млн. души. Това сочат данни от ново проучване на университета на Сидни, цитирано от Brinkwire.com.

Изследването, считано за първия опит за измерване на цялостното икономическо въздействия на пандемията, показва, че най-тежко засегнат е туристическият сектор, който пострада след затварянето на границите на редица страни и отмяната на множество полети – особено в Азия, Европа и САЩ. Според екипът, изготвил доклада, именно загубата на глобална свързаност е довела до „икономическо заразяване“, предизвиквайки сериозни смущения в търговията, туризма, енергетиката и финансовите пазари.

Според изследването световното потребление е понесло най-големи щети – свивайки се с 4,2%, или 3,8 трилиона долара. Тази сума е равна на брутният вътрешен продукт на Германия – четвъртата най-голяма икономика на планетата.

От тези загуби, 536 млрд. долара , или около 21%, се дължат на свиването на международната търговия.

От началото на кризата са били съкратени 147 млн. работни места, което е довело до загубени доходи от заплати в размер на 2,1 трлн. Долара – 6% от общите доходи от заплати.

„Тези значителни сътресения на пазара на труда ще продължат, докато пандемията не бъде овладяна“, коментира авторите на проучването.

„Още повече, последващите икономически шокове вероятно ще окажат по-голямо влияние върху количеството и качеството на предлаганите работни места. Те също така ще засегнат тежко уязвимите групи, като имигрантите и неквалифицираните работници, които може да не успеят да се приспособят към режим на работа в дигиталната среда“, добавя те.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ