Светът вече е в рецесия, категорична е Кристалина Георгиева

Светът вече е в рецесия, категорична е Кристалина Георгиева

Светът вече е в рецесия, категорична е Кристалина Георгиева

Ясно е, че световната икономика е влязла в рецесия, която може да бъде голяма колкото тази през 2009 г., а дори и повече, каза вчера ръководителката на Международния валутен фонд, цитирана от Асошиейтед прес.

Кристалина Георгиева каза, че МВФ прогнозира възстановяване през 2021 г., но то ще бъде постигнато само ако страните успеят да сдържат коронавируса и да ограничат икономическите щети.

"Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши тъканта на нашите общества", каза тя на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към МВФ, предаде БТА.

Георгиева каза, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с Ковид-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ