Тенденции при дългосрочните наеми в София

Тенденции при дългосрочните наеми в София

Тенденции при дългосрочните наеми в София

73% от наемателите в София изпълняват стандартния 12-месечен договор за наем.Това показват отчет за месец април 2018 г. на агенция за недвижими имоти „Antre”. В извадката участват над 150 анкетирани наемодатели, които споделят и основни причини за прекратяването на договорите с наематели.

Перспективните наематели (49%) прекарват около 18 месеца в наетото от тях жилище, като най-честата причина за напускане е покупката на собствено. В основата на това решение стоят комбинацията от увеличаването на работните заплати, намаляването нивата на безработица и ниските лихви по кредитите, които провокират все повече потребители да се замислят за собствено жилище. Сметките показват, че наемът на един тристаен апартамент може да е колкото неговата ипотека за период от 30 години. Това на практика е най-логичният аргумент за голямото търсене на жилище с цел покупка в столицата.

Около 20% представляват сравнително най-перспективни за наемодателите, тъй като те се задържат в наетите жилища за период от няколко години. Вероятно заради постоянно намаляващият им дял, все повече наемодатели предпочитат краткосрочните наеми, където доходите могат да са с няколко стотин лева по-високи.

Разпределението на останалите 27% неизпълняващи едногодишния договор за наем е равномерно според месеците на престоят им. Заради

високите наеми все по-често се случва потребители да наемат дадено жилище за няколко месеца и да продължат да търсят по-рентабилни обяви. Факт е, че заради краткосрочните наеми и бързия поток на наемодатели ценовите нива на наемите нарастват значително през последните години.

Една друга част от потребителите напускат жилището заради смяна на местоработата или напускане на страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ