Тисенкруп съкращава 10% от персонала си

Тисенкруп съкращава 10% от персонала си

Тисенкруп съкращава 10% от персонала си

Германският промишлен конгломерат Тисенкруп (Thyssenkrupp) обяви днес, че ще съкрати 3000 работни места в стоманодобивното си подразделение. Това е с 1000 души повече от предварително оповестените, тъй като намиращата се в криза дейност на концерна е допълнително засегната от пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.
Тисенгруп сключи споразумение с мощния синдикат И Ге Метал (IG Metal), предвиждащо съкращаването на 2000 работни места през идните три години и още 1000 до 2026 година или общо 27 000 работни места в подразделението, което е 10 процента от служителите, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

Съкращенията са и в отговор да се отговори на огромното предизвикателство в стоманодобивния отрасъл, засегнат от спада в производството в света вследствие на пандемията от коронавируса, обяви групата в комюнике. Тя уточни, че полата усилия да избегне съкращения на хора, които няма да бъдат заменени с други след време.
Компанията се договори с представителите на персонала за план, според който служителите , принудени да излязат в техническа безработица, ще получат 80 процента от заплатите си, сочи комюникето.
Конгломератът вече обяви в края на миналата година, че иска да съкрати 2000 места в това подразделение в рамките на по-обширен план за съкращаване на 6000 работни места в цялата група.
Наред с това Тисенкруп възнамерява да инвестира допълнителни 800 милиона евро, за да съживи дейността си, която от години е в криза, сблъсквайки се със спад в цените заради свръхкапацитета на световно равнище и международната конкуренция.
Конгломератът, чиято продуктова гама варира от стомана до подводници и строителни материали, обяви през 2018/2019 година чиста загуба от 304 милиона евро, което е пет пъти повече спрямо предходната фискална година.
За да си набави ликвидност и да инвестира в бъдещето, Тисенгруп оповести в края на февруари продажбата на особено печелившото си подразделение за асансьори за 17,2 милиарда евро на американски и британски инвеститори.
Кризата с коронавiруса обаче отлага надеждите на групата за възстановяване и тя обяви, че се отказва от поставените цели за фискалната 2019/2020 година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ