Транспортният министър е против поскъпването на билетите на БДЖ

Транспортният министър е против поскъпването на билетите на БДЖ

Служебният транспортен министър Христо Алексиев се обяви против увеличение на цените на билетите на БДЖ. Той зае тази  позиция по време на внезапна инспекция в жп депата София и Илиянци, съобщиха от ресорното министерство. Алексиев бе един от тримата нови служебни министри, които влязоха във втория кабинет, съставен от президента Румен Радев.

Както е известно в четвъртък управителят на „БДЖ – Пътнически превози“ Любен Нанов обяви, че дружеството прави разчети за повишаване на цените на билетите заради двукратно нарасналите разходи за ток. „Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса годишно ток, тъй като от всичките 565 влака 470 са на ток. Той струваше дълго време 100-110 лева за мегаватчас, а сега е 220-250 лева“, добави Нанов.

Повод за днешната инспекция на Алексиев е, че предоставената информация за изпълнението на договора по проекта за поддръжка на мотрисните влакове на БДЖ е недостоверна.

"Към момента е направена само текуща поддръжка на мотрисите и е изгубено време в период от една година и девет месеца по възстановителните и основните ремонтни дейности", е уточнил министърът. Той е подчертал, че няма да допусне неефективно разходване на средства при изпълнението на ремонтите на влаковете.

По време на проверката Христо Алексиев е поставил условие към "БДЖ - Пътнически превози" и изпълнителя "Алстом" в кратък срок да се изготви нов линеен график, който да му бъде представен в началото на октомври. Министърът е изискал среща с ръководството на "Алстом" в сградата на министерството във връзка с установените закъснения по реализирането на проекта.

"Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите", е казал Алексиев. Той е посочил, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.