Тревожни сигнали от Япония. Икономиката на страната се свива с 1,2%

Тревожни сигнали от Япония. Икономиката на страната се свива с 1,2%

Японската икономика се е свила с 1,2 на сто през трите месеца от юли до септември спрямо същия период на миналата година. Основната причина са поредицата природни бедствия и това е първият спад на брутния вътрешен продукт (БВП) за последните две тримесечия, отчете днес правителството, цитирано от ДПА и АФП.

През второто тримесечие третата икономика в света отчете растеж от 0,8 на сто, което бе забавяне с 0,3 на сто спрямо началото на годината след изключителната фаза от осем поредни тримесечия на увеличение на БВП.

Министърът на икономическото съживяване Тошимицу Мотеги аргументира спада с въздействието на природните бедствия, сполетели страната, и заяви, че това е временно свиване.

"Проливните дъждове, тайфуните и земетресенията възпрепятстваха потреблението на домакинствата, корпоративните инвестиции и износа", коментира преди публикуването на тези статистически данни Кацунори Китакура, анализатор от Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, цитиран от АФП.

Друг елемент, оказал натиск върху японската икономика, е несигурността, свързана с търговската война между Вашингтон и Пекин, допълват експерти. Според тях през четвъртото тримесечие на годината Япония вероятно ще отчете увеличение на БВП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ