Търговската война засегна потреблението и промишлеността на Китай

Търговската война засегна потреблението и промишлеността на Китай

Търговската война засегна потреблението и промишлеността на Китай

Китай отчете изненадващо по-слаб растеж на промишленото производство и продажбите на дребно през април, засилвайки очакванията, че Пекин ще трябва да въведе още мерки за стимулиране на икономиката на фона на изострящата се търговска война със САЩ, предаде Ройтерс.

Растежът на промишленото производство се е забавил повече от очакваното до 5,4 процента през април спрямо година по-рано, докато през март показателят беше на равнище 8,5 на сто, което бе най-високата стойност от 4 години и половина. Според анализатори показателят за март е бил подкрепен от еднократни и временни фактори.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха промишленото производство да се увеличи с 6,5 процента този месец.

Китайският износ неочаквано се сви през април на фона на повишените американски мита и по-слабото световно търсене, докато проучвания сочат, че поръчки за нов износ остават вяли.

Продажбите на дребно също са се представили по-зле от очакваното. Растежът на показателя е бил 7,2 процента през април на годишна основа, което е най-бавният темп на нарастване от май 2003 година, сочат данните на китайската статистическа служба, цитирани от БТА.

Прогнозите бяха за растеж на продажбите на дребно с 8,6 процента, а през март показателят бе на равнище 8,7 на сто.

Производителите са засегнати от повишението на американските мита за китайския внос. Изострящият се търговски спор между Пекин и Вашингтон безпокои китайските потребители, потискайки вътрешното търсене, отбелязва Асошиейтед прес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ