Тръмп иска ниски лихви от Фед, за да расте икономиката на САЩ

Тръмп иска ниски лихви от Фед, за да расте икономиката на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Федералният резерв би трябвало да намали основната лихва, която според него спира растежа на най-голямата икономика в света, предаде Франс прес.

Бих искал Фед да намали лихвата. Според мен тя е твърде висока. Най-много проблеми имаме с централната банка, каза той пред журналисти преди да замине да празнува Деня на благодарността в резиденцията си в Мар-а-Лаго във Флорида.

За разлика от предшествениците си, които се въздържаха да критикуват публично Фед, Тръмп многократно е упреквал, а понякога дори обижда централната банка. Тя повиши лихвите си три пъти тази година и предвижда да продължи постепенно да ги вдига до 2019 година.

Почти всички икономисти прогнозират, че Фед ще повиши основната си лихва през декември на последното си заседание за годината.

Доналд Тръмп е в необичайна роля спрямо централната банка на САЩ, но далеч не е единственият, който прогнозира, че ако се продължи с тази политика на вдигане на лихвите, има опасност да се прекъсне растежът, който започна да проявява признаци на уязвимост.

Президентът на Фед Джероум Пауел подчерта, че все още не е взел решение да ограничи растежа, за да избегне евентуалното прегряване и буксуване на икономиката.

Миналата седмица Пауел, без да споменава туитите или нападките на Тръмп, заяви: "Не се опитваме да контролираме това, което не може да бъде контролирано. Опитваме се да контролираме това, което подлежи на контрол".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ