Тръмп отмени антикорупционен регламент в енергийния сектор

Тръмп отмени антикорупционен регламент в енергийния сектор

Тръмп отмени антикорупционен регламент в енергийния сектор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа отмяната на регламент, задължаващ американските миннодобивни и петролни компании да обявяват публично плащанията на чужди държави, за да се предотвратят корупционни практики, предаде Франс прес.

Според критиците този регламент, въведен през юни 2016 година от Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) ощетява американските компании спрямо китайските и руските им конкуренти. Пропуснатите ползи възлизат на 600 милиона долара по изчисления на комисията за финансови услуги в Камарата на представителите, която гласува преди две седмици за отмяната на регламента.

Оспорвана от петролния сектор, тази мярка беше взета по силата на закона Дод-Франк за реформа на Уолстрийт, който Тръмп обеща да отмени с подкрепата на републиканското мнозинство в Конгреса.

Текстът задължава компаниите, добиващи изкопаеми суровини, да публикуват в годишните си доклади сумите, плащани на американската федерална държава или на чужди страни в рамките на своята дейност. "Това е опит да се допринесе за борбата със световната корупция", посочва консултантската компания И Уай (EY), бившата Ърнст енд Янг (Ernst and Young).

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ