Турската икономика изпадна в рецесия

Турската икономика изпадна в рецесия

Турската икономика изпадна в рецесия

Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 г., се посочва в публикуваните днес данни на Турския статистически институт (Тюркстат), цитирани от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 3% през четвъртото тримесечие на 2018 година, отчетено на годишна основа, и с 2,4% спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие БВП вече бе спаднал с 1,1%, което означава, че Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 година. За рецесия се смятат две последователни тримесечия на спад на БВП.

Растежът за цялата 2018 година е бил 2,6% спрямо 7,4% през 2017 година.

Това забавяне се обяснява в голяма степен със силната инфлация на фона на кризата с турската лира през август, дължаща се на дипломатическото напрежение между Анкара и Вашингтон и недоверието на пазарите заради водената от турското правителство икономическа политика.

Турската лира загуби близо 30% от стойността си през 2018 година, но се стабилизира от началото на текущата година. Днес към 09:00 часа по Гринуич (11:00 часа българско време) един долар се обменяше за 5,44 лири.

Инфлацията се е задържала на ниво 19,67% през февруари, спадайки под символичния праг от 20% за първи път от август.

Новите дани са публикувани в разгара на кампанията за общинските избори на 31 март и могат да се отразят негативно на партията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, тъй като икономиката е един от основните поводи за тревога сред турците.

"Най-лошото е зад нас", заяви министърът на хазната и финансите Берат Албайрак в Туитър, като приписа лошите цифри на "спекулативни атаки" и на забавянето в световната икономика.

Тази позиция споделя и икономистът от Capital Economics Джейсън Тувей, който отбелязва, че "най-лошото е преминало".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ