Украински фирми прехвърлят производството си у нас

Украински фирми прехвърлят производството си у нас

Има интерес за прехвърляне на цели предприятия от Украйна у нас, защото там ще мине време, докато се възстанови инфраструктурата и нормалният живот. Това заяви в Смолян председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той участва в среща с работодателски организации, организирана от  Областната администрация и Смолянската търговско-промишлена палата.

Украински фирми вече са прехвърлили без много шум производството си в България, още преди настоящата криза, допълни Симеонов, цитиран от БТА. Според него Украйна и като фирми партньори, и като работници, които няколко поредни години помогнаха на българския туризъм да не остане без кадри по морето и по курортите, са с добър имидж в България.  Ще бъдат добре приети тук както предприемачите от Украйна, така и работниците, заяви Симеонов.

БТПП ще окаже съдействие на украинските фирми, допълни председателят на промишлената палата.  Търговските представителства, които се регистрират в палатата, ще бъдат обслужвани в рамките на 3 часа, без да заплащат допълнително за експресна услуга.  От вчера е възобновила работа Българо-украинската индустриална камара. На форума на БУИК са присъствали доста украински фирми, някои от които вече инвестирали у нас. Става дума за фирми от областта на металообработването, хранително-вкусовата промишленост и земеделието, които произвеждат тук и обработват земя. 

Пристигащите бежанци от Украйна са с по-висока квалификация от предишната мигрантска вълна от Близкия Изток, според Цветан Симеонов.    

Икономическите последици за България от войната в Украйна, възможностите за подпомагане на бизнеса, предложения за подобряване на сътрудничеството между бизнес, работодатели, местна и държавна власт бяха дискутирани на срещата в Областната администрация в Смолян. Бизнесмени от областта информираха за създадения проблем около договорите с електроразпределителното дружество в региона, настояващо за гаранции в рамките на 2-месечни сметки за ток, което натоварва значително фирмите в условия на криза. Председателят на палатата се ангажира да съдейства за решаване на проблема с новите договори с доставчика на електроенергия. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ