В САЩ няма да има V-образно възстановяване на икономиката, смята представител на Федералния резерв

В САЩ няма да има V-образно възстановяване на икономиката, смята представител на Федералния резерв

В САЩ няма да има V-образно възстановяване на икономиката, смята представител на Федералния резерв

Докато икономиките на много държави по света започват бавно и постепенно да възобновяват своята активност, след като в продължение на няколко седмици бяха блокирани заради мерките срещу разпространението на коронавируса, американците не трябва да очакват бързо връщане към икономически растеж, заявиха представители на Федералния резерв на САЩ, цитирани от Си Ен Би Си.

„Преди няколко месеца бях оптимист и се надявах, че може да имаме V-образно възстановяване – да затворим бизнесите, да елиминираме вируса и бързо да се възстановим“, коментира Управителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари в интервю за Пи Би Ес.

„За съжаление, като се има предвид, че най-вероятно няма да имаме ваксина и ефективно лечение в рамките на следващата година или две, ние ще бъдем изправени пред бавно и продължително възстановяване от „пагубните“ загуби на работни места“, коментира Кашкари.

По данни на министерството на труда на САЩ безработицата в страната е достигнала 14,7% през парил, което означава, че за месец са  били изгубени 20,5 млн. работни места.

В интервю за Фокс Нюз американският президент Доналд Тръмп заяви, че работните места ще бъдат възстановени. „Те ще се върнат много бързо, следващата година ще бъде феноменална“, заяви Тръмп.

От Федералния резерв обаче не споделят този оптимизъм. В средата на март американската централна банка понижи основния си лихвен процент в диапазона между 0 и 0,25 процента и обяви програма за изкупване държавни ценни книжа и ипотечни облигации за 700 млд. долара в опит да ограничи негативните последствия на пандемията върху икономиката.

Час след интервюто на Кашкари, президентът на Фед в Сан Франциско Мери Дали заяви пред Си Ен Ен, че безпрецедентните мерки, предприети от централната банка, и пакета за фискални стимули в размер на близо 3 трилиона долара, приет от Конгреса на САЩ, би трябвало да помогнат за възстановяването на икономиката.

На въпрос дали смята, че възстановяването на заетостта ще отнеме 11-12 години, какъвто бе случая със световната финансова криза, Дали отговори: „Работя ден и нощ, за да направят така, че това да не се повтори“. Тя обаче добави, че икономиката не може да започне да работи на високи обороти, докато вирусът все още върлува.

„Когато вирусът вече е зад нас, ще можем да се възстановим напълно. Няма да е бързо, според мен няма да е и V-образно, а постепенно“, добавя тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ