В ядрото на блокчейна

В ядрото на блокчейна

В ядрото на блокчейна

Съоснователят и архитект на LimeChain Георги Спасов разказва за новия проект на компанията, посветен на подготовката на кадри – LimeAcademy

- Как блокчейн технологиите променят пазара на труда и има ли вече достатъчно специалисти в тази област?

- В България този тип технологии дават нов шанс да се покажем като иноватори и революционни специалисти. Дават възможност на хората с приключенски дух да намерят своето парче земя в IT света и да са горди от себе си, че са първите. В екипа често се шегуваме, че имаме Магеланов дух заради начина, по който се впускаме в незнайното, за да отговорим на своята вътрешна нужда за иновации – също както мореплавателите, откриващи ново парче земя. Всички хора, които започват работа в LimeChain, минават вътрешно обучение поради спецификата на технологията, с която работим. Има няколко пътеки за въвеждането на новите служители в процеса на работа, които ни дават увереност, че всички в екипа са подготвени с уменията, необходими за конкретен проект. Затова и инициативата да направим собствена академия се зароди естествено. През октомври поставяме началото на LimeAcademy, като за първи път поехме в тази посока през 2018 г. Тогава си партнирахме с Telerik Academy. С академията целим не само да намерим таланта, който е подходящ за нас, но и да допринесем за развитието на екосистемата на международно ниво. Обучението е насочено изцяло практически, като всеки един от студентите ще има свой ментор, част от екипа на Lime. Още с първия сезон LimeAcademy е изцяло международна инициатива – академията започва като онлайн програма, което ще даде възможност на всеки, който иска да се научи на блокчейн програмиране, да успее от всяка точка на света.

- Кой е най-ценният актив на една компания? Какво гарантира нейния успех?

- За нас екипът е всичко. Точно затова полагаме грижи всеки един от нас да чувства, че принадлежи на компанията и работата му има значение. Езиците, които използваме най-често при разработка на проекти, са Golang, Java и JavaScript, но е важно да знаем, че с присъединяването си към екипа ни хората чувстват, че с работата си допринасят за нещо. Още от самото начало инвестирахме време в изграждането на здрава култура на кооперативност и знание, където събираме талант, воден от любовта към ученето, експериментирането и технологиите. Наред с това обичаме да прекарваме време заедно и извън офиса. Всеки месец организираме различни мероприятия, както и няколко по-големи тиймбилдинга на годишна база. Провеждаме регулярни сесии, в които служителите споделят за развитието на проектите си. Това дава възможност на дистанционния екип да поддържа добри лични и професионални отношения. Същевременно екипът в София се събира в офиса всяка сряда, за да закусва заедно. Не би било редно да се каже, че единствено хората гарантират успеха на една компания, но определено без качествен талант не бихме могли да постигнем успехите си. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, са зрялост на пазара и търсене на самата технология.

- Как се привличат таланти в една конкурентна от работодателска гледна точка индустрия, каквато е технологичната?

- Блокчейн технологията има потенциала да е следващата революция, каквато е била интернет през 90-те години. Обичаме да питаме новите ни колеги какво ги привлича в това да се присъединят към блокчейн компания. Често отговорите им са свързани с факта, че вярват в технологията и бидейки част от нея, работата им придобива смисъл и гордост. Само по себе това не би било достатъчно да задържи някой без силната фирмена култура и работата по иновативни проекти. Поради характера на технологията се случва да разрешаваме сложни предизвикателства, използвайки напълно нетрадиционни методики. На този етап блокчейн технологията е все още екзотична и малък процент хора са имали възможност да работят с нея. Затова и когато разширяваме екипа, не се фокусираме върху определени IT познания (т.нар. tech-stack), а по-скоро върху способността да се мисли по децентрализиран начин. Комбинирайки тези три елемента (технология, култура, иновации), вярваме, че сме положили здрави основи и привличаме специалисти, които искат да бъдат откриватели и да принадлежат към бранд, с който биха се гордели.

***

LimeChain е български стартъп за блокчейн решения, основан от четирима приятели – Владислав Иванов, Георги Спасов, Кристиан Веселинов и Николай Тодоров. Компанията има офиси в София и в Лондон, а по-голямата част от проектите ѝ са с фокус върху DeFi (децентрализирани финанси), NFT (non-fungible token, или т.нар. незаменим токен), както и споделени виртуални реалности. Сред най-успешните разработки на LimeChain е тази за системата Arxum, където създават софтуер за планиране на ресурсите с блокчейн елементи, допринасящи за следене на поръчките, следене на партиди, качество и множество други елементи. Тяхно дело са и поредицата незаменими токени Polymorphs, както и колекцията Lobby Lobsters, която беше разпродадена за по-малко от час и събра 4 млн. долара. Тези приходи ще бъдат насочени за лобиране на закони в САЩ в DeFi сектора.

[[{"fid":"381817","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":419,"width":801,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Владислав Иванов, Георги Спасов, Кристиан Веселинов и Николай Тодоров. Снимка: Юлиян Донов

Автор: Габриела Беличовска. Интервюто е публикувано в бр. 09/2021 на сп. "Мениджър"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ