Веригите на доставки могат да бъдат следващата цел на западните санкции

Веригите на доставки могат да бъдат следващата цел на западните санкции

Съединените щати и техните съюзници планират нови санкции срещу повече сектори на руската икономика, които са от решаващо значение за поддържането на нейната инвазия в Украйна, включително веригите на доставки. Това заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс.

По време на европейската си визита Адейемо заяви в Лондон, че разширяването на санкциите е насочено към подкопаване на „способността на Кремъл да управлява своята военна машина“.

„В допълнение към санкционирането на компании в сектори, които позволяват злонамерената дейност на Кремъл, ние също планираме да предприемем действия за нарушаване на техните критични вериги на доставки“, каза Адейемо на „събитие в мозъчния тръст Chatham House.

„Целта ни е да използваме интегриран подход, който включва контрол върху износа, както с незабавен ефект, така и с такъв, който ще продължи с течение на времето“, коментира той, като добави, че санкциите ще бъдат насочени и към алтернативни военни доставчици, използвани от Русия.

След началото на инвазията на 24 февруари, западните страни замразиха активите на руската централна банка в чуждестранна валута, забраниха на ключови руски банки и на богатия елит да извършват транзакции в твърда валута и наложиха ограничения върху износа на полупроводници и на други технологии.

Санкциите лишиха Кремъл от ресурси и помогнаха за осакатяване на руската икономика. Адейемо подчерта, че санкции ще останат в сила, докато инвазията продължава.

Той приписа успеха на санкциите на силните многостранни усилия и силата на международна икономическа и финансова система, изградена от демократичните страни в края на Втората световна война, която система създаде институции, включително Международния валутен фонд, Световната банка и предшественика на Световната търговска организация.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ