Volkswagen инвестира 2 млрд. евро в завод за електрически автомобили

Volkswagen инвестира 2 млрд. евро в завод за електрически автомобили

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че е одобрил инвестиция от 2 млрд. евро за изграждането на нов завод за електрически автомобили. Компанията се опитва да префокусира бизнеса си в контекста на жестоката конкуренция, подложени от американската Tesla.

Строителството на новата производствена база до историческия дом на групата във Волфсбург ще започне най-рано през пролетта на 2023 г., като прогнозата е производствената линия да бъде пусната през 2026 г., се казва в изявление на мениджмънта на групата. От там ще бъдат пускани на пазара масови превозни средства Trinity.

„Решението е важен крайъгълен камък за компанията, тъй като планираме да се оттеглим от производството на традиционните двигатели с вътрешно горене”, изтъква оперативният директор Ралф Брандстатер.

Групата Volkswagen, чиито 12 марки включват Audi, Porsche и Skoda, инвестира 35 млрд. евро в прехода към производство на електрически превозни средства. Стратегическата ѝ цел е да стане най-големият производител на електрически автомобили в света до 2025 г.

Съобщението за инвестицията от 2 млрд. евро идва в същия ден, когато пионерът на електрическите автомобили Tesla получи зелена светлина от местните власти да започне производство в нов завод близо до Берлин – първата „гигафабрика" на Tesla в Европа, припомня France24.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ