Xiaomi регистрира бизнеса си за производство на електрически автомобили

Xiaomi регистрира бизнеса си за производство на електрически автомобили

Китайският гигант в производството на смартфони Xiaomi официално регистрира своя бизнес с електрически превозни средства и съобщи, че подразделението е влязло в „съществена фаза на разработка“, предаде Си Ен Би Си.

Подразделението носи името е Xiaomi EV, Inc. и е създадено с обявения по-рано регистриран капитал от 10 милиарда юана (1,55 милиарда долара).

През месец март базираната в Пекин компания обяви плановете си за стартиране на бизнес с електрически автомобили. Тогава от Xiaomi заявиха, че смятат да инвестират 10 млрд. долара в бизнеса през следващото десетилетие.

Компанията поясни, че в момента подразделението имат 300 служители и че то е ръководено от основателя и главен изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн.

Китайската фирма заяви, че екипът, занимаващ се с разработването на електрически превозни средства, е провел „огромно количество потребителски проучвания“ през последните пет месеца.

По-рано този месец Xiaomi обяви, че е придобила фирмата за автономно шофиране Deepmotion за около 77,37 милиона долара, за да „повиши технологичната конкурентоспособност“ на бизнеса си с електрически превозни средства.

Xiaomi, известен със своите смартфони и други свързани си интернет устройства, навлиза в изключително конкурентно пространство в Китай, в рамките на което ще трябва да се изправи срещу набиращите скорост стартъпи Nio и Xpeng, както и утвърдени играчи автомобилния сектор, включително Tesla и BYD.

Днес листнатите в Хонконг акции на Xiaomi поскъпнаха с 1%.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ