Задава ли се нов балон на световния пазар на имоти? Ето в кои страни е най-сигурно да се инвестира

Задава ли се нов балон на световния пазар на имоти? Ето в кои страни е най-сигурно да се инвестира

С отшумяването на имотната криза все повече инвеститори се завърнаха към този пазар. Някои ударно, други по-предпазливо поради голямата вероятност от нов балон и срив. В помощ на бизнеса от Scope Investor Services редовно публикуват пазарни анализи, които показват в кои страни е най-сигурно да вложим средства в имоти.

Според последната класация Австралия е на първо място за инвестиции в недвижими имоти, следвана от САЩ и Холандия.

Анализаторите на Scope Investor Services обаче предупреждават, че в следващите 18 до 24 месеца ще има корекция на световния имотен пазар. „След девет години на силна и често двуцифрена възвръщаемост, инвеститорите в недвижими имоти ще се изправят пред тежка задача, защитавайки се от корекция на пазара, ако не и рецесия, в рамките на 18 до 24 месеца”, предупреди Волфганг Кубацки, управляващ директор на Scope Investor Services.

Той препоръчва бизнеса да се насочи към нов тип инвестиции, за да бъдат намалени рисковете. Това могат да бъдат краткосрочни наеми или инвестиции в споделено офис пространство.

Анализът показва, че през последните месеци се наблюдава стабилно търсене и липса на свръхпредлагане. „На повечето пазари нивата на строителна активност са скромни от известно време. Други достигнаха пика си в цикъла на развитие”, коментира Манфред Бинсфийлд, директор в Scope Investor Services.

В доклада, който обхваща 52 страни, фигурира и България. Според Scope Investor Services инвестициите в имоти у нас не са много сигурни, имайки предвид, че заемаме 45-то място. Общият сбор точки, който събираме е 41. С толкова са Индия и Русия. Пред нас е Бразилия, а непосредствено след нас се нарежда Перу и Колумбия.

Най-висока оценка, 59 точки, за България, Scope Investor Services дава за финансовите рискове, политика и институции (53 точки). Тук трябва да отбележим, че колкото повече са точкити, толкова по-малък е рискът. България обаче е сред трите най-рискови страни по отношение на имотния пазар. По този показател получаваме едва 21 точки. По-зле от нас са само Аржентина и Венецуела.

А ето и Топ 10 на най-сигурните:

1. Австралия

2. САЩ

3. Холандия

4. Германия

5. Швейцария

6. Великобритания

7. Нова Зеландия

8. Канада

9. Чехия

10. Швеция

Целият доклад на Scope Investor Services можете да разгледате ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ