Законите „от днес за утре“ – проблем за бизнес климата в страната

Законите „от днес за утре“ – проблем за бизнес климата в страната

Законите „от днес за утре“ – проблем за бизнес климата в страната

39% от австрийските компании в България искат да има предвидима икономическа политика, което означава да не се приемат закони от днес за утре, а да има повече дискусии. Това заяви Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България. Тя представи резултатите от официално проучване сред австрийските компании за инвестиционния климат в България.

Това проучване се прави и в други държави, в които австрийски фирми инвестират, за да има сравнение между резултатите. В изследването от 2019 година са участвали 88 австрийски фирми. 45% от тях са търговски дружества 40% от тях предлагат услуги и 15% произвеждат в България.

31% от фирмите имат оборот между 2 и 5 млн. евро. Другият по-голям дял – 28% –са с оборот от повече от 20 млн. евро.

По-малко ще бъдат австрийските фирми, които ще инвестират в България тази година - 18 спрямо 23 в предходната година, стана ясно още от изнесените данни

Една от положителните тенденции, които се наблюдават от друга страна е, че 2/3 от австрийските фирми изнасят до 10% от продукцията си, което означава, че се фокусират върху българския пазар.

Как инвеститорите в България оценяват инвестиционния климат?

„Фирмите са по-малко оптимистични спрямо миналата година. 2/3 от тях все пак казват, че не очакват особена промяна. За предстоящите 12 месеца само 16% от австрийските фирми очакват по-добро развитие на инвестиционния климат в България“, обясни Щрака.

В представените от нея данни, тя уточни, че австрийските фирми биха искали да има подобрение в борбата с корупцията и престъпността – цели 50% от тях. 48% пък искат подобрения в правната сигурност в страната. 39% искат да има предвидима икономическа политика, което означава да не се приемат закони от днес за утре, а да има повече дискусии. 35% очакват по-голяма политическа стабилност, а 28% от тях - подобрения в работата с обществените поръчки.

Кои са най-важните предизвикателства на пазара?

48% от автрийските компании в България смятат, че липсват квалифицирани кадри, а 39% смятат, че няма достатъчно работна ръка. 34% от тези компании биха желали инфраструктурата да се подобрява.

Очакват ли австрийските фирми подобрения от въвеждане на еврото? 64.8% от тях казват „да“. Другите 35,2% смятат, че въвеждането на еврото няма да доведе до подобрения на инвестиционния климат в страната. В тези очаквания влизат и мерките против пране на пари, подобренията в банковия сектор.

Биха ли инвестирали австрийските фирми отново в България? Внушително мнозинство от 87,5% казва „да“. Само 12.5% са на другия полюс и отговарят, че не биха инвестирали отново тук.

Автор: Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ