Златото поскъпна до най-висока стойност от 2012 година

Златото поскъпна до най-висока стойност от 2012 година

Златото поскъпна до най-висока стойност от 2012 година

Цената на златото достигна днес най-висока стойност от октомври 2012 г., тъй като инвеститорите продължават да проявяват предпазливост за перспективите за рестартиране на икономиката в контекста на напрежението между САЩ и Китай, предадоха Белга и Франс прес.

Една тройунция злато (31,1 грама) се търгува днес за около 1760 долара. Цената на благородния метал достигна рекордна стойност от над 1900 долара през септември 2011 г.

Анализаторът от Commerzbank Карстен Фритш посочва като причини за това поскъпване съмненията относно бързото възстановяване на икономиката, катастрофалните икономически статистики за САЩ, продължаващите предположения за отрицателни лихви в Съединените щати, притока на евтини пари, бързото увеличаване на националните дългове и опасенията от нов търговски конфликт между Вашингтон и Пекин.

През април американското промишлено производство е намаляло с 11,2 на сто - най-големият месечен спад в историята на този показател, съобщи в петък централната банка. В цялата страна продажбите на дребно продължават да намаляват (-16,4 на сто), информира БТА.

Също в петък американското министерство на търговията обяви мерки за ограничаване на възможностите на китайската група Хуавей (Huawei) да произвежда полупроводници в чужбина с американска технология.

Златото се смята за убежище и поскъпва в периоди на политическа и икономическа несигурност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ