12-годишно българче привлече погледа на Google

12-годишно българче привлече погледа на Google

12-годишно българче привлече погледа на Google

12-годишният Радостин Чолаков от доспатското село Барутин впечатли Google с уменията си да програмира. Момчето е разработило две приложения за Google Assistance, разказва БНТ.

Талантливото момче е направило The Funny Jester – приложение за забавни факти и мобилната игра RSG Chess.

„Има лист с много забавни факти и можеш да попиташ за някой, а приложението ти дава един, за да те развесели. Всичко става с говорене, не с писане. Поддържа английски, добавих и версия на руски език. За съжаление, те не поддържат български", разказва за първото си приложение Радостин.

За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно. Той може да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud, за да развие проектите си.

„Вече използвам ваучерите. Работя върху проект за виртуална машина”, обясни Радостин, цитиран от „24 часа”. Захванал се и с разработка на приложение за мобилни телефони, което прави снимки на даден обект и то разпознава кой е той.

Приложението му за играта шах станало случайно. Били му трудни решенията на алгоритми в джава скрипт. Помолил леля си и нейния съпруг, които са програмисти в Пловдив за малко помощ. Постепенно конструирал сам играта и я пуснал в Google Play. Получил малка награда, а след това и кредита.

Малкият програмист продължава да я развива до нивото, което от компанията искат. Очаква скоро вместо фирмени атрибути да получи Google Home устройство. То е малък интелигентен високоговорител, захранван от интелигентния гласов асистент на Google Assistant, и с него се говори в реално време, без да пишеш. Условието да го получи обаче е приложението, което изработва, да е на 2 езика

Родителите на Радостин са горди с него. Той е печелил много олимпиади в региона, а в училище е отличник. Понякога дори за помощ го търсят от местното училище. „Като имат проблем първо питат мен. Аз се опитвам да им помогна, ако нещо не им работи, защото повечето компютри са на английски и някои от учителите на го знаят”, разказва пред БНТ момчето.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ