30 000 мигранти тръгват на поход от Турция. Може да атакуват границата ни

30 000 мигранти тръгват на поход от Турция. Може да атакуват границата ни

30 000 мигранти тръгват на поход от Турция. Може да атакуват границата ни

30 000 мигранти в Турция организират Поход на надеждата и може да се опитат да преминат през България по т.нар. "Балкански път" - такива притеснения сподели публично днес премиерът Бойко Борисов. Той участва в кръгла маса, посветена на миграционните политики на България и охраната на границите й, явявщи се и външна граница за ЕС.

"Разтревожени сме от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция", каза Борисов и допълни, че на България не ѝ е лесно. Премиерът изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите, "ще стане голям проблем". Мигрантите в Турция вече са 4 милиона души, добави той.

Около България има конфликтни точки като Косово и Крим, които могат да предизвикат огромно напрежение, посочи още Борисов.

"България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да ѝ се помага", заяви премиерът. И подчерта, че "няма никакъв шанс това да приключи, става по-тежко".

Към момента обаче границите на страната ни се охраняват на сто процента и в момента няма проблем с миграционият натиск, смята Борисов.

"България е приложила трите мерки, които гарантират на всяка една държава в ЕС сигурност на външните граници. Волята, политическата, на правителствата е да се справят с този проблем, споразумението в трети страни и споразумението с Турция работи изключително добре", добави той.

От началото на годината са били регистрирани 390 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница. За цялата минала година те са били 5311, съобщи директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година са били 85. Близо 130 каналджии са били осъдени у нас миналата година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ