България

Политика

|

Общество

|

369 лв. ще е новата официалната линия на бедността от следващата година

369 лв. ще е новата официалната линия на бедността от следващата година

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 г., предвижда проект на правителствено постановление, който е качен в портала за обществени консултации за обществено обсъждане със срок 12 септември. За тази година линията на бедност е 363 лева, тоест увеличението възлиза на 6 лв. или 1,7%. Според предложението това увеличение ще съответства именно на намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.

Преди броени дни беше качен за обществено обсъждане още един проект на правителствено постановление за определяне на методиката за определяна на линията на бедност, който предвижда социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета, предаде БНР. Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на Covid-19.

Отчита се потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница, предвид очакванията за 0,1 на сто инфлация за 2020 г., финансовата подкрепа за хората с увреждания ще запази покупателната си способност, пише още в мотивите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ