4 общини искат сертификат „Нулева корупция“

4 общини искат сертификат „Нулева корупция“

4 общини искат сертификат „Нулева корупция“

4 от общо 266 общини в България са изявили желание да придобият сертификат за нулева корупция, с която да засвидетелстват пред инвеститори добра среда за развитие на бизнес.

Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков след заседание на Министерски съвет.

По време на заседанието предложението му за въвеждане на сертификатите е било одобрено, добави още той.

Общините,  които са поискали да се сертифицират са Бургас, Видин, Благоевград и Русе.

„От много дълго време такава стратегия не е въвеждана на ниво местна власт. Проблемът е, че инвеститори, които искат да влагат в България, виждат корупцията като най-голям риск за тях. Вече 4 общини поискаха да са първите без корупция. Виждаме конкурентост”, каза Петков.

По думите му по този начин инвестициите у нас ще се увеличат.

„Намерихме огромен брой незаконни действия. Всички тези процедури - без търг и конкурс, които са текли, за нас са недопустими. В момента тече конкурс, за да бъдат назначени хора в Управителния съвет". Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков относно назначенията в Държавната консолидационна компания (ДКК). По думите му е недопустимо хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност.

Стана ясно и, че Петков е назначил временно изпълняващ екип на борда на ДКК. „Моите назначения са напълно законни като принципал", уточни министърът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ