"Антикорупция" стигна и до Брендо, поиска отнемане на имущество за над 23 милиона лева

Антикорупция стигна и до Брендо, поиска отнемане на имущество за над 23 милиона лева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за отнемане на имущество от Евелин Николов Банев-Брендо, от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество, от голямата дъщеря на Банев и от брат му Симо Карайчев и на обща стойност 23 275 542 лв. Искът визира недвижими имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки

През юни тази година шефът на антикорупционната комисия съобщи, че е започнала проверка срещу Брендо, бившата му жена и нейната сестра.

Процедурата сега срещу него е по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и става възможна след окончателното влизане в сила на осъдителна присъда по чл. 321 от НК – участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Комисията води гражданско дело за незаконно придобито имущество и срещу сестрата на бившата съпруга на Банев, Десислава Дишлиева.

Тя е обвиняема за пране на пари и наказателното дело срещу нея е на първа инстанция. Искът на Комисията срещу нея е за отнемане на налична сума в евро в сейф с левова равностойност 6 031 388 лв, внесени суми по кредит и недвижими имоти на майка й и дъщеря й и е на обща стойност 6 762 986.02 лв. Първото заседание по делото е насрочено за май 2019 г.

Дишлиева беше оправдана заедно със сестра си Моника Добринова за участие в организираната престъпна група, за което Евелин Банев получи ефективно 6 години затвор. Брендо има издадена присъда и в Италия за трафик на кокаин, но от самия него няма следа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ